Nieuwbouw
Industriegebouw voor “Makers”
Villa met gardenhouse
Beeldhouwersatelier
Appartementsgebouw met winkel
Half-open bebouwing
Woning aan hoeve
Herenhoeve met praktijkgebouw
Industriegebouw voor “Makers” in Gent
Maaket is een co-creatie ruimte, een platform waar mensen samen maken, denken en creëren. Het is gericht op kmo’s, zelfstandigen maar ook particulieren. Er zijn individuele units, gegroepeerd rond gemeenschappelijke atelierruimtes voor hout- en metaalbewerking en digitale technologien zoals 3D printing, lasercutting, … Ook is er beperkte kantoorruimte, co-working space en een refter opgenomen in het gebouw. Ruimtes kunnen gehuurd worden, maar ook kan je er als particuliere bezoeker in de gemeenschappelijke werkruimtes gebruik maken van het machinepark.
‘Ons doel is om commercieel relevante ambachten te verzamelen op één locatie. Door het delen van materiaal en ruimte willen we tot een groter rendement komen en de opstart drempel voor beginnende makers verlagen. We willen een ruimte ontwikkelen waar creatievelingen samen kunnen komen om hun ding te doen, elkaar te inspireren en te motiveren.’
Het gebouw bevindt zich in een nieuwe industriele zone, specifiek gericht op de maak-industrie. Er werd gezocht naar een zo efficient mogelijke benutting van het terrein, met maximaal gebruik van natuurlijk daglicht tot diep in het gebouw. Twee rechthoekige volumes rond de gemeenschappelijke werkruimte in driehoekvorm vormen de basisstructuur van het gebouw.
Door de specifieke aard van het moerasachtig terrein werd het gefundeerd op palen. Tegelijkertijd werden ook geothermische boringen uitgevoerd waardoor het gebouw niet alleen verwarmd kan worden door middel van warmtepompen, maar ook actief kan gekoeld worden. De hele constructie is uitgevoerd in prefab beton-elementen. Het centrale atelier werd overspannen met gelamelleerde houten liggers tussen de 2 rechthoekige volumes.
Hoofdaannemer: Stadsbader
Villa met gardenhouse in Ooike
Het terrein is mooi gelegen met uitzicht op de glooiende Vlaamse Ardennen. Doordat het terrein echter enigszins oploopt naar achter toe is het weidse zicht wat beperkt. Daarom werd gekozen de leefruimtes bovenop een ‘souterrain’ te voorzien. Zo wordt over het hoogste punt van het terrein heen gekeken en krijgt men contact met het achterliggend landschap.
De woning is opgebouwd met ‘halve’ verdiepingen om de troeven en tegelijk de moeilijkheden van het terrein optimaal te benutten. De leefruimtes bevinden zich op ongeveer 2 meter boven het terreinniveau, de kinderkamers met speelruimte zijn gehuisvest in de souterrain (half ondergronds) en een mezzanine biedt plaats aan een ‘cosy corner’, een bureau en de vertrekken van de ouders. Alle verdiepingen zijn met vrij korte trappen aan elkaar verbonden, waardoor het contact tussen de verschillende ruimtes zo natuurlijk mogelijk kan verlopen.
De stijl van de woning is geïnspireerd op het modernisme van de jaren ’20 en ’30. Dit vertaalt zicht in een strakke lijnvoering en sober gebruik van materialen. Metselwerk met lange bakstenen en dieperliggende langse voegen benadrukken het voor deze periode kenmerkende horizontale karakter. Zwart gelakte stalen luifels, matzwart schrijnwerk en zwart geglazuurde vensterdorpels creëren een sober contrast met de roodbruine baksteen.
De woning voldoet aan het E-60 peil en heeft een isolatiegraad van K34. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van doorgedreven isolatie en luchtdichtheid, vraaggestuurde zonwering en zuinige verwarmingstechnieken.
Totaalaannemer: Morti, Drongen
Beeldhouwersatelier in Waregem
De moeder van de architect is beeldend kunstenaar (luche.be). Zijn eerste opdracht was voor haar een atelier te ontwerpen én zelf te bouwen.
De uitdaging lag in het zoeken naar een evenwicht tussen maximaal noorderlicht voor een gelijkmatige natuurlijke belichting en het binnenhalen van de (winterse) zonnestralen.
Een houtskeletbouw was een haalbare oplossing om de werken zelf te kunnen uitvoeren. Drie spanten vormen de hoofdconstructie, waartussen stijlwanden gemonteerd zijn.
Het geheel is geïsoleerd met ingeblazen cellulose en isolerende houtvezelplaat. De buitengevel is afgewerkt met ruw verzaagde Lariks planken, gemonteerd op een ventilerend lattenwerk. De binnenzijde is bekleed met OSB- platen, waarvan de naden dichtgekit zijn voor een optimale luchtdichtheid. Golfplaten voor het dak uit vezelcement, gemonteerd op tengel- en pannenlatten (geventileerde spouw), bleken de ideale oplossing voor een dampopen constructie. De ramen zijn uitgevoerd in Eucalyptus voor de blokramen en Jatoba voor de profielen. Alle constructiehout en schrijnwerk is FSC- gelabeld.
Als zonwering is een dakoversteek voorzien aan de voorzijde en een afdak over het koertje aan de achterzijde (nog niet op foto’s te zien). Alle beglazing is hoogrendementsbeglazing (1.1Wm²/K) en aan de noordzijde is gebruik gemaakt van zelfreinigend glas.
Appartementsgebouw met winkel in Beveren-Waas
Op een moeilijk terrein, zonder één rechte hoek, werd een appartementsgebouw ontworpen met 3 appartementen, een commercieel gelijkvloers en kelderruimte.
Een lift zorgt voor een makkelijke toegang naar alle niveau’s, in de kelder bevinden zich bergingen voor de appartementen, een fietsstalling en extra (opslag)ruimte voor de bovenliggende winkelruimte.
De appartementen zijn compact, maar hebben vrij ruime terrassen en open leefruimtes. Een lift zorgt ervoor dat de appartementen ook voor ouderen geschikt zijn, hierom is ook de dorpelhoogte overal miniem.
De bergingen en fietsstalling in de kelder maken dat de appartementen volledig benut kunnen worden als leefruimtes. Het gebouw ligt eveneens zeer centraal in het centrum van Beveren-Waas, vlak bij winkels, park en stadsvoorzieningen.
Hoofdaannemer: VMM Construct, Knokke-Heist
Half-open bebouwing in Sint-Martens-Latem
Deze half-open bebouwing is zodanig ontworpen dat de woning kan opgesplitst worden in één wooneenheid op het gelijkvloers en één op de verdieping, als de bewoners ouder en wellicht wat minder mobiel worden.
De bouwstijl van de woning is geïnspireerd op de eerder romantische, traditionele bouwstijl in Latem, maar is toch eigentijds door de enigszins strakkere lijn.
De opdrachtgever stond grotendeels in voor het bedenken van het grondplan. De architect verfijnde dit plan en ontwierp de gevels en de bovenverdieping.
De kleur van de gevelsteen en de dakpannen volgen de richtlijnen vanuit het gemeentebestuur, met de bedoeling een zekere eenheid te creëren in het straatbeeld in Sint-Mar tens-Latem.
Hoofdaannemer: Morti, Drongen
Woning aan hoeve in Houthem
Het bouwterrein en de hoeve ernaast zijn van dezelfde eigenaar. Het project diende in eerste plaats om de privacy te garanderen op het terrein van deze hoeve.
Het uitgangspunt was te trachten de L-vorm van de hoeve te ‘vervolledigen’ tot een U-vorm. Dit extra ‘been’ geeft van op het terrein van de eigenaar de indruk dat de nieuwbouw deel is van zijn woning. Hierdoor ontstaat een homogeen beeld en is de privacy van de eigenaar gegarandeerd. De nieuwbouw is echter een volledig op zichzelf staande woning.
De nieuwbouw bestaat uit 3 delen. Aan de straatzijde staat de woning met garage, buro, 3 slaapkamers,…
De achterzijde van de woning kijkt uit op een koer of binnentuin. Deze afgesloten buitenruimte wordt achteraan begrensd door een garage (of atelier) die door de eigenaar van de hoeve gebruikt zal worden.
Links wordt een nieuwe tuinmuur opgetrokken, rechts wordt de bestaande muur geïntegreerd. Een open zadeldakconstructie verbindt het gebouw achteraan met de woning vooraan.
Vanop het terrein van de hoeve vormt dit dak het extra ‘been’ van de U-vorm.
Herenhoeve met praktijkgebouw in Zingem
Deze hoeve, sinds meer dan 250 jaar in familiebezit, was oorspronkelijk een vierkants hoeve, met een viertal gebouwen rond een binnenkoer.
Het terrein werd in de loop der jaren verdeeld in de familie waardoor een gebouwenconfiguratie in U-vorm met achtergelegen landerijen overbleef voor de huidige eigenaars.
De oude schapenstallen werden afgebroken om plaats te maken voor een nieuw woongebouw. De schuur en paardenstallen worden omgevormd tot een chiropraxiepraktijk. De oude woning wacht nog op een nieuwe bestemming.
De opdrachtgevers genoten hun studies respectievelijk in Parijs (Fr.) en Bornemouth (Engl.) en wilden graag elementen van de ginds typische bouwstijlen opnemen in de vormgeving van het nieuwe woongebouw, met respect voor het bouwkundig erfgoed van de plek en de familie.
Het basisconcept is een herenhoeve in Franse stijl met links en rechts bijgebouwen in een eerder traditionele bouwstijl. De herenhoeve onderscheidt zich van de andere gebouwen door zijn hoogte, de zandige kleur, verouderde bouwelementen in wit -en blauwsteen, siermetselwerk en het mooi gevormde schilddak met oude Bourgondische tegelpannen. Hoge ramen en plafonds geven binnen het ruimtegevoel dat hoort bij een herenhoeve.
Achter aan de woning maakt een porch in eiken structuur de verbinding met de achterliggende landerijen, omzoomd door rijen knotwilgen.
Aan een strakke kubusvormige ééngezinswoning moest een schildersatelier gebouwd worden van ongeveer 100m². Door een onbenutte bouwzone aan de voorzijde te verschuiven naar de achtertuin via een afwijking op de verkavelingsvoorschriften kon de bestaande zuidgerichte tuin gevrijwaard worden. Als tegengewicht voor de kubusvorm van de woning werd binnen de krijtlijnen van de voorschriften gekozen voor een kwart rond dak in zink staande naad.
Deze oplossing leverde onder het dak ook de maximale bruikbare hoogte. Het plan van het gelijkvloers werd gevormd door de minimaal te behouden afstanden tot de perceelsgrens, op de verdieping volgt het dak de afmetingen van de woning. Het atelier bestaat uit een werkgedeelte en een ontvangstgedeelte. Voor opendeurdagen kan de volledige ruitme ééngemaakt worden door de tussendeuren te openen. Een goederenlift kan schilderijen en ander materiaal van het gelijkvloers naar de verdieping brengen, voor personen is er uiteraard ook een trap voorzien. De verdieping dient voornamelijk als stockage maar kan ook gebruikt worden om les te geven in schidlerkunst (aquarel) aan kleine groepjes.
site kunstenaar: www.watercolour.be
De constructie werd opgetrokken in houtskeletbouw en geisoleerd met ingeblazen cellulose. Het kwartronde dak is gevormd door deels prefab en deels ter plaatse gemaakte spanten in multiplex. De buitenzijde wordt bekleed met Thermo Fraké houten gevellatten. Het ronde dak is uitgevoerd in zink staande naad.
Timmerwerken: hota.be
Dakwerken: bvba-eeckhout.be
Bouwcoordinatie: Kg Bouwconcept bvba